Fertiliteitspreservatie


bij oncologische patiƫnten

Status: afgerond

Doelstelling

Inzet van dit project is om elke patiënte met een oncologische aandoening én 40 jaar of jonger, voor aanvang van de oncologische behandeling, goed te informeren over de consequenties van de oncologische behandeling voor haar fertiliteit (vruchtbaarheid). Hiervoor is een regionaal spreekuur ingericht in het Erasmus MC. Na het consult volgt, waar mogelijk en gewenst, een fertiliteit besparende behandeling. 

Documenten en Nieuws

Persbericht: 
Project fertiliteitspreservatie met goed succes afgerond (juli 2015)

Artikel uit de resultatenkrant 2017:
* Fertiliteitspreservatie 

Resultaten

Dit project heeft geresulteerd in:

  • Een concreet voorstel, geschreven door gynaecologen uit de regio, dat verzonden is aan alle medische professionals die betrokken zijn bij de oncologische zorg in alle ziekenhuizen in de regio.
  • Een goed ingericht spreekuur op de poli Voortplantingsgeneeskunde in het Erasmus MC waar de counseling geconcentreerd is voor de regio.
  • Een optimaal proces dat garant staat voor snelle service en uitstekende informatievoorziening.
  • Een informatiefolder voor de doelgroep.

Aanpak

Dit project is opgestart vanuit een overkoepelend project 'Partners voor nóg betere gynaecologische zorg'. Bij aanvang van dit project zijn concrete samenwerkingskansen verkend voor de Gynaecologie. Dit heeft geresulteerd in vier kansrijke ideëen, waaronder de Fertiliteitspreservatie aan oncologische patiënten. Een regionale werkgroep heeft het idee verder uitgewerkt en projectmatig gerealiseerd. Op momenten vond afstemming plaats met een overkoepelende stuurgroep. In juli 2015 vond een goed bezochte regiobijeenkomst plaats over dit onderwerp en het voorstel. Hierna is gestart met de implementatie.

Betrokkenen

Projectbureau BeterKeten: Rianne Ruit
© 2021 BeterKeten

Ontwerp en realisatie door condept