Succesvol SchildklierNetwerk breidt uit


naar zuidwest-Nederland

Het succesvolle Schildklier Netwerk, opgericht in april 2016, is uitgebreid met het Albert Schweitzer ziekenhuis, Admiraal de Ruyter Ziekenhuis en ZorgSaam Zeeuws-Vlaanderen. Deze uitbreiding versterkt de schildklierzorg in de gehele regio zuidwest-Nederland, waarbij de patiënt in elk van de deelnemende ziekenhuizen terecht kan voor uitstekende, uniforme schildklierzorg. 

In Nederland hebben ongeveer 700.000 mensen een schildklieraandoening. Bij de behandeling van deze patiënten zijn in het ziekenhuis veel verschillende medisch specialismen betrokken. In het Schildklier Netwerk werken al deze acht verschillende medisch specialismen, uit tien ziekenhuizen in de regio Zuidwest Nederland met elkaar samen rondom de zorg aan en het wetenschappelijk onderzoek naar patiënten met ziekten van de schildklier en bijschildklieren. Door het bundelen van kennis en expertise wordt samen deze zorg in de regio op een nóg hoger niveau getild.

De samenwerking krijgt vorm in een (loco)regionaal multidisciplinair overleg dat de gelegenheid biedt om complex beleid met een breed en deskundig gezelschap te bespreken, waarbij alle betrokken specialismen uit de perifere en academische ziekenhuizen aanwezig zijn. Het netwerk is zeer positief over deze besprekingen en ook de patiënt waardeert dit ten zeerste.

Vanuit de ambitie om in elk ziekenhuis excellente en uniforme zorg te leveren, heeft het Schildklier Netwerk een regionaal zorgpad ‘Schildkliernodi’ ontwikkeld. Ook wordt ingezet op gezamenlijk wetenschappelijk onderzoek. Zo is een gezamenlijke promovendus gestart die onderzoek doet naar het verbeteren van de kwaliteit van zorg en leven voor patiënten met (verdenking op) schildklierkanker. Daarnaast wordt een gezamenlijke database en biobank opgericht, dat een schat aan informatie biedt voor diverse wetenschappelijke vraagstellingen. Ook wordt samen ingezet op uitstekende patiënteninformatie, zoals onder meer via de website www.schildkliernetwerk.nl

 De ziekenhuizen zijn blij met de uitbreiding van het Schildklier Netwerk met deze drie ziekenhuizen. De bespreking hieromtrent waren “positief, constructief en vonden in zeer goede sfeer plaats”, aldus Manuel Castro Cabezas, internist-endocrinoloog Franciscus Gasthuis en voorzitter van het dagelijks bestuur van het Schildklier Netwerk. Erik von Meyenfeldt, chirurg oncoloog in het Albert Schweitzer ziekenhuis zegt hierover “Het geeft veel positieve energie om, door participatie in het Schildklier Netwerk, nog beter zorg te kunnen leveren aan de individuele patiënt maar ook, door onderzoek en protocol ontwikkeling, een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van de zorg voor patiënten met een schildklierziekte in het algemeen.”  

Het SchildklierNetwerk wordt gevormd door het Erasmus MC, Franciscus Gasthuis & Vlietland,  Maasstad Ziekenhuis, Ikazia Ziekenhuis, Spijkenisse Medisch Centrum, Het van Weel - Bethesda Ziekenhuis, IJsselland Ziekenhuis en de drie nieuwe toetredende ziekenhuizen.


© 2021 BeterKeten

Ontwerp en realisatie door condept